Bloc

Les darreres novetats del VI Congrés de Periodistes
11
oct.

Per què un VI Congrés de Periodistes?

L’ofici del periodisme passa per una profunda transformació provocada per la irrupció de les noves tecnologies, que multipliquen els canals i formats d’informació disponibles i qüestionen els models editorials i de negoci dels mitjans de comunicació.

Els professionals ens hem d’adaptar no només a aquests canvis sobtats, sinó també a un canvi d’hàbits en el consum de la informació per part dels ciutadans.

La crisi econòmica ha afectat la gestió de totes les empreses periodístiques, públiques i privades, i s’han adoptat nous models que intenten donar resposta a les noves necessitats, però que no sempre van en benefici de la qualitat de la informació.

En aquest context, el Col·legi de Periodistes de Catalunya considera que ha arribat el moment de fer una reflexió des de i per a la professió periodística que permeti debatre obertament el moment i l’estat del periodisme i les eines disponibles per adaptar-lo a la nova realitat.

Quin paper tenen els mitjans de comunicació i els periodistes en aquest nou escenari? Com recuperar la credibilitat i tornar a posar en valor el periodisme de qualitat? Com adaptar els valors fonamentals del periodisme ben fet als nous formats i hàbits de consum? Com trobar l’equilibri entre l’allau d’informació i entreteniment gratuïts i l’oferta d’un periodisme de qualitat pel qual els ciutadans estiguin disposats a pagar?

El I Congrés de Periodistes Catalans es va celebrar el 1978. Les següents edicions van ser el 1992, el 1996, el 2000 i 2004, en format de Diàleg del Fòrum de les Cultures. Considerem que ha arribat el moment de tornar a organitzar un congrés de la professió que, entre altres, avali el nou Codi Deontològic i permeti un intercanvi d’opinions fructífer sobre com millorar l’estat del sector i de la professió.

4 Responses

 1. Dardo Gómez

  He asistido a casi todos los congresos anteriores y me sorprende mucho que no se haya destinado ni una triste ponencia a los derechos laborales y profesionales de los periodistas. Como tampoco a analizar el actual descrédito social de la prensa y las presiones de las empresas sobre la independencia de los periodistas.
  Creo que mirando para otro lado no se ayuda a la profesión ni se mejora a la visión de esta por la sociedad.
  De verdad, es una pena que hayas perdido también esta oportunidad

  1. Teresa Turiera

   Benvolgut Dardo,
   Gràcies pel teu missatge. Si llegeixes bé el programa i el detall de les taules rodones programades veuràs que tant pels temes com pel perfil dels participants, aquestes qüestions que planteges es debatran de manera transversal, des de la taula sobre com aplicar a la pràctica el codi deontològic fins a la dels directors de diaris, la taula de nous mitjans o la de formació dels periodistes. T’animem a venir al congrés i a participar del debat que segur serà enriquidor per a tots.

   1. Dardo Gómez

    Estimada Teresa, es que el inicio ya es erróneo; no es cuestión de nuevas tecnologías -que siempre hemos sido los primeros en aplicarlas en el periodismo- sino de cuál es el papel del periodista ante las nuevas interpretaciones y dictámenes sobre la información como derecho humano. La aparición del “sujeto universal” deja a los periodistas profesionales -por lo menos, a los que se han dado cuenta- sin saber cuál es su espacio. Por consecuencia, a sus códigos deontológicos en el limbo. Ese es el tema.
    En cuanto a lo laboral, lo que dices no me convence en absoluto; además, ¿qué pintan los directores de los medios en este debate? Son personajes de confianza de las empresas, ¿quién se cree que son periodistas? En Francia, directamente, se les retira el carnet, ¿lo sabías?

Leave a Reply